ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Danışmanlığı

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, özellikle 20.yy başından itibaren yaşanan teknoloji ve sanayi gelişmelerinin de etkisiyle kendini daha çok hissettiren çevre kirliliği, içinde yaşadığımız çevrenin tüm canlılar zarar görmeyecek şekilde devamlılığının sağlanmasını hayati bir gereklilik olarak karşımıza
çıkarmıştır.

Tüm canlıların hayatlarını sürdürebilmeleri için, çevre kirliliği ve etkilerine karşı etkili çevre yönetim sistemleri oluşturulmuştur. Çevre yönetim sistemlerinin etkili olabilmesi ve uygulanabilirliği açısından belli başlı standartların belirlenmesi bir gereklilik haline gelmiş, tam da bu noktada ISO 14001 adı verilen çevre yönetim sistemi ortaya çıkmıştır.

ISO 14001 Nedir?

Çevre yönetim sistemi ile ilgili olarak, uluslararası platformlarda kabul görmüş olan uygulanabilir standartlar ISO 14001 adını almaktadır. ISO 14001, çevre yönetim sisteminin nasıl ve hangi standartlara göre uygulanacağına dair uluslararası platformda geçerliliğe sahip prosedürüdür.

İşletme ve gelişme projeleri, çoğu zaman çevreye dair sorumlulukların yok sayılmasını beraberinde getirmektedir. Bu noktada ISO 14001 hem işletmelerin hem de çevreye ait sorumlulukların düzenleyici gerekliliklerini, uluslararası geçerlilikle bizlere sunmaktadır.

ISO 14001 Standardı Nedir?

ISO 14001 standardını tanımlayabilmemiz için öncelikle, standart kavramının içini doldurmamız gerekmektedir. Peki standart ne demektir? Standart; bir işi gerçekleştirmenin geçerli ve kabul görmüş yolu anlamına gelmektedir. Genel itibariyle kabul görmüş olan standart, özellikle çevre yönetimi konusunda ISO 14001 standardı ile uygulanabilirlik sağlamaktadır.

ISO 14001 standardı, bir işletme ya da projenin, çevreye etkilerin de göz önünde bulundurularak hayata geçirilebilmesini sağlayan unsurlarını ifade etmektedir. Çevre yönetim sisteminde ISO 14001 standartları ile, kabul görmüş standartlar kural halinde sunulmakta ve uygulama sırasında bu standartlar esas alınarak hareket edilmektedir.

ISO 14001 standardı çevreye verilen zararın en aza indirilmesini amaçlayan, ‘ne üretildiği’ ile değil, ‘nasıl üretildiği’ ile ilgilenen ve bu doğrultuda bir mevzuat yükümlülüğü oluşturarak uygulanabilirlik düzeyinde yaptırım oluşturan uygulamalardır.

ISO 14001 Standardını Kimler Uygulayabilir?

ISO 14001 standardı, iş politikası süreçlerini belgeleyip resmi olarak tanımlaması bakımından, büyük ya da küçük çaplı her türlü işletme için gereklidir.

Günümüzde ulusal ve uluslararası piyasada kendine saygın bir yer edinmek isteyen bütün kuruluşlar için önemli bir yere sahip olan ISO 14001, endüstriyel kuruluşlar ve kamu kuruluşları başta olmak üzere tüm üreticiler için uygulanabilir niteliklerdedir.

ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 14001 belgesi, başta doğal kaynak kullanımının azaltılması olmak üzere, toprağa, havaya ve suya verilen zararın minimum düzeye indirilmesini amaçlayan standartlardan oluşmaktadır.

Çevre performansının sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla, kanunlar tarafından da tanımlanmış olan koşullara uyma zorunluluğu içermektedir. Her işletme için özel olarak gerçekleştirilen eğitimler, kaynaklar ve hizmetler bulunmakta, bu noktada alanında uzman yetkililerce oluşturulan hizmetler doğrultusunda ISO 14001 belgesi alınabilmektedir.

ISO 14001 Belgesinin Avantajları Nelerdir?

ISO 14001 belgesi, gerçekleştirilecek projenin ya da ilgili işletmenin; büyümesi, uyumu, itibarı, ulusal ve uluslararası platformda oluşturduğu algı itibariyle oldukça önemlidir.

Bununla beraber ISO 14001 belgesinin sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Atık miktarının ve enerji tüketiminin azaltılması sağlanarak, daha iyi bir çevre yönetimi sağlanmaktadır.
  • İşletmeye dair maliyeti azaltarak verimliliği arttırmaktadır.
  • Müşteri ve hissedarlarda güven oluşturmakta, daha yaygın bir müşteri ve hissedar profili oluşmasına olanak sağlamaktadır.
  • İş fırsatlarının artması için uygun koşulların oluşmasına olanak sağlamaktadır.
  • Ulusal ve uluslararası platformda işletmenize dair güvenilir bir algı oluşturmaktadır.